Wij maken het circulaire verdienmodel voor onze klanten binnen de maakindustrie waar. Het verdienmodel op basis van gebruik in plaats van verbruik. Door behapbare stappen zetten we koplopers in hun kracht. Van producten naar oplossingen en van  eenmalige transacties naar blijvende relaties.

 

Over ons

Hoe dan?

Voor maximale impact werken we op verschillende niveaus aan de transitie met focus op de Nederlandse maakindustrie. 

 

Individueel

Projecten op maat voor ontwikkeling van circulaire verdienmodellen bij één specifiek maakbedrijf

In projecten op maat voor één specifieke klant gaan we de diepte in op hun specifieke uitdagingen. Zo hielpen we Obimex als groothandel een koplopersrol te gaan spelen in hun keten op het gebied van duurzaamheid door ontwikkeling van een verdienmodel op basis van refurbished plafondplaten.

In de branche 

Samen met een groep bedrijven aan de slag met een specifieke circulaire strategie

We helpen groepen van bedrijven in gerelateerde branches of ketens (met gelijksoortige kenmerken en uitdagingen) in gebundelde vorm. Een goed voorbeeld is de samenwerking met de provincie Noord-Brabant op basis van de Routekaart Remanufacturing: een praktisch vertrekpunt voor de machinebouw om invulling te geven aan een circulair verdienmodel.

Om specifiek het thema remanufacturing in de Nederlandse maakindustrie verder te versnellen hebben wij als Maak Los hier een verdieping op ontwikkeld in de vorm van Remanufacturing sprints. Een praktisch leergang aanbod van 3 dagdelen waarin maakbedrijven samen met andere maakbedrijven doelgericht handen en voeten geven aan remanufacturing in de praktijk.

Routekaart remanufacturing

De routekaart remanufacturing ligt aan de basis van deze sprints. Maak Los hielp mee deze te ontwikkelen door in gesprek te gaan met 15 vooraanstaande maakbedrijven. 

Het systeem  

Samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheid op zoek naar versnelling in het systeem 


We werken samen met overheden en ontwikkelingsmaatschappijen om samen het systeem te veranderen waarin de maakindustrie actief is. Een goed voorbeeld hiervan is het project uitgevoerd voor de gemeente Den Haag. We zijn met Haagse maakondernemers in gesprek gegaan over wat in hun ogen nodig is om te komen tot een toekomstbestendige Haagse maakindustrie. Door onze business focus zijn hier actiepaden uitgekomen die invulling geven aan kansrijke verdienmodellen als verhoging van de circulariteit.

Thema’s  

Werksessies met groepen bedrijven op subthema’s als milieu-impact calculatie, IoT implementatie en circulaire verdienmodellen

Rondom de zoektocht naar een toekomstbestendig businessmodel komen veel thema’s aan bod. Dit verschilt sterk per organisatie. Daarom gaan we de diepte in in werksessies met maakbedrijven die bezig zijn met dezelfde thema’s. Denk aan onderwerpen zoals milieu impact, IoT implementatie en CSRD. Een goed voorbeeld is de ronde tafel sessie bij aanhanger producent Hapert in samenwerking met LINK magazine. 

 

 

Dit is Maak Los

Wij gaan voor een langdurige samenwerking. Denken groot, beginnen klein en behapbaar. Praktisch samen met de voeten in de klei aan de slag. Met ons multidisciplinaire team met business en ontwerp achtergrond hebben we de optimale mix om duurzaam innoveren een succes te maken. Durf jij aan de slag met de vragen van morgen? Daag ons uit!

Niels van Olffen

Mijn kracht is de combinatie van mijn sterke innovatieve karakter met de kennis/ervaring om een visie om te zetten naar praktijk. Door mijn commerciële en klantgerichte drive altijd op zoek naar kansen om toegevoegde waarde te creëren. Bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen, nieuwe verdienmodellen door betere aansluiting bij de marktbehoefte, maximaal de aanwezige kennis en ervaring naar de markt brengen in toegevoegde waarde!

Egbert Rinsma

Passie in het ontwikkelen en vermarkten van innovatieve bedrijfsconcepten. Met 20 jaar ervaring als business developer help ik organisaties hun innovatiepotentieel in de markt te benutten. Ik sla de brug tussen nieuwe technologieën en de markt en vertaal dat naar commercieel succes. De toegevoegde waarde voor de klant staat daarbij altijd centraal. Het geeft energie om van niets iets te maken, en bestaande markten op te schudden door het radicaal anders doen. Enthousiasme, lef en doen typeren mij het beste.

Rens Leerkes

Nieuwe ideeën en technieken boeiden mij altijd al. Passie voor het verbeelden en tastbaar maken van concepten. Van huis uit ben ik vormgever maar graag verder dan een sausje. Het ontwerpproces geeft structuur aan omgaan met onzekerheid en het concreet maken voor producten en diensten. Ik ontwerp heldere concepten en eenvoudige prototypes waarmee je – net zoals een startup – snel en doelgericht inspeelt op de nieuwe ontwikkelingen in de markt.

Artikelen

Bekijk alles

Waarom is circulair ondernemen interessant?

Refurbishing de eerste stap naar circulair ondernemen

Durf jij aan de slag met
de vragen van morgen?

Aan de slag met
de vragen van morgen

Of bel Egbert

06-23235323

  • Maaklos
  • Professor Snijdersstraat 2
  • 2628 RA Delft
  • KvK: 78417511
  • Btw: NL861385512B01
  • Bank: NL68 KNAB 0255 6885 47
Back to top