Beginnen met circulair ondernemen is vaak het lastigste. Zodra je het overweegt komt er van alles op je af. Alternatieve materialen, duurzame energie, materiaal paspoorten, levenscyclusanalyses (LCA’s) en ga zo maar door. Vaak zorgt dit veelvoud van thema’s voor verlamming waardoor het blijft bij een paar zonnepanelen en abstracte lange termijn doelen. Gelukkig is er ook een praktische eerste stap.

Refurbishing de eerste stap naar circulair ondernemen

Refurbishing de eerste stap naar circulair ondernemen

Refurbishment is laagdrempelig en kun je op kleine schaal snel mee starten. Refurbishing, oftewel het opknappen en hergebruiken van producten, is een praktische eerste stap richting circulair ondernemen in de maakindustrie. Het is een manier om grondstoffen te besparen, de levensduur van producten te verlengen en afval te verminderen. 

Maakindustrie & circulariteit

Het past ook goed bij de maakindustrie. Waar we het liefst praten over de techniek en het productieproces. Daarnaast worden er in de maakindustrie ontzettende degelijke producten gebouwd die vaak jaren meegaan. Helaas profiteert de producent hier niet altijd van, de marges staan vaak onder druk en er is weinig contact met de eindgebruiker. Zodra je hier mee aan de slag gaat, kom je al snel veel thema’s stapsgewijs tegen. 

Een behapbare stap 

Direct je product radicaal anders ontwerpen en produceren vraagt een systeemverandering. Het gaat over de interne organisatie, ketenpartners en soms ook wet- en regelgeving. Om alle deze schakels in beweging te krijgen en de neuzen dezelfde kant op te krijgen kost veel tijd. Daarom is Refurbishen een behapbare eerste stap. Door producten terug te halen leer je veel over je eigen product. Die biedt de kans het product op termijn te verbeteren. 

Servicemodellen vaak een logisch vervolg

Omdat het refurbishen van producten bewerkelijk kan zijn, is de uiteindelijke verkoopprijs soms nog hoog. Besparen van uitstoot en vervuiling wordt in sommige gevallen bij aanbestedingen en tenders beloond. Maar dat is nog niet bij alle situaties zo. Daarom is het belangrijk om na te denken over andere business modellen. Eén van de veelvoorkomende oplossingen is door kwalitatief hoogwaardige producten niet meer eenmalig af te rekenen maar ze als dienst aan te bieden (servitization). 

Wil je aan de slag met refurbishment? Volg Maaklos, binnenkort zullen we meer cases online plaatsen van succes transities richting refurbishment.

Relevante artikelen

Bekijk alles

Waarom is circulair ondernemen interessant?

Refurbishing de eerste stap naar circulair ondernemen

Aan de slag met
de vragen van morgen

Of bel Egbert

06-23235323

  • Maaklos
  • Basseltlaan 1
  • 7391 GD Twello
  • KvK: 94090467
  • Btw: NL866632505B01
  • Bank: NL78 ADYB 1000 0027 82
Back to top