Refurbishen van consumenten elektronica is inmiddels gemeengoed. Toch lijkt het vaak een alleen te gaan om een tweedehands, goedkoper product. Dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Zeker niet voor de maakindustrie. Wat is circulair ondernemen en wat levert het op? In dit artikel lopen we je door drie belangrijkste voordelen van duurzaam businessmodel. 

Waarom is circulair ondernemen interessant?

Wat is circulair ondernemen?

Met circulair ondernemen werk je vanuit een duurzaam businessmodel, waarin materialen en grondstoffen zo veel mogelijk worden hergebruikt in plaats van verloren te gaan als afval. Het is gericht op het verbeteren van de levensduur van producten en de efficiëntie van de gebruikte grondstoffen, met als doel de afvalberg te verkleinen en daarmee de impact op het milieu te verminderen.

In een circulaire economie richten bedrijven zich op het hoogwaardig hergebruik van hun producten, grondstoffen en materialen.Dit in plaats van product te verbruiken vanuit een lineaire productie- en afvalstroom. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen verminderd en worden materialen in de economie continu opnieuw gebruikt.

Wat levert het op?

Circulair ondernemen is een manier voor bedrijven om zich te onderscheiden in de markt en een hoge meerwaarde met marge te creëren. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan deze aanpak. Hieronder worden de belangrijkste drie stappen besproken die bedrijven kunnen overwegen bij het implementeren van circulaire verdienmodellen. 

Sterkere relatie met de klant

  • Een van de belangrijkste voordelen is dat het bedrijven helpt een sterkere relatie met de klant op te bouwen. Door producten als diensten aan te bieden, of producten te refurbishen krijg je beter inzicht nodig hoe jouw product wordt gebruikt en blijf je in contact met de klant na aanschaf van het product.  Dit stelt je in staat  je dienstverlening optimaal af te stemmen op klantbehoeften en daarmee de klanttevredenheid te verhogen. Bovendien helpt dit om een langdurige klantrelatie op te bouwen, waardoor klanten eerder geneigd zijn om opnieuw zaken te doen met het bedrijf.

Eerst stap richting een circulair model

  • Een belangrijk voordeel is dat het  helpt bij het ontwikkelen van een nieuw duurzaam circulair businessmodel. Door het aanbieden van onderhoud en upgrades verlengen bedrijven de levensduur van hun producten . Dit leidt tot minder afval en een efficiënter gebruik van grondstoffen. Bovendien helpt servitization bedrijven  om onderdelen of componenten terug te nemen en deze opnieuw te gebruiken of te recyclen. Door deze duurzame aanpak dragen bedrijven bij aan de circulaire economie en  onderscheiden zij zich van concurrenten die geen circulaire benadering hebben.

Stabielere kasstroom

  • Een belangrijk voordeel is dat het ook kan helpen om een stabielere kasstroom over een langere periode te creëren. In plaats van dat klanten het product in één keer aanschaffen en daarna geen inkomsten meer genereren, krijgen bedrijven periodieke betalingen voor hun geleverde diensten . Hierdoor wordt de kasstroom minder volatiel en voorspelbaarder. Bovendien helpt deze stabiele inkomstenstroom bedrijven  om meer zekerheid te krijgen bij het nemen van beslissingen, zoals investeringen in nieuwe technologieën of de uitbreiding van de dienstverlening.

    Circulair ondernemen helpt bedrijven  om hogere klantwaarde en marge te creëren vanuit minder grondstoffen met een positieve bijdrage aan milieu en maatschappij. 

Zelf aan de slag 

Overweeg je om circulair te gaan ondernemen? Houdt dan wel rekening met de impact hiervan op je bedrijfsvoering en organisatiecultuur. Het raak de kern van je bedrijf. Een nieuw product produceren is totaal anders dan een product jarenlang in onderhoud houden. Maar denk ook op andere manieren van samenwerken met je klanten en verkopers. Dat vraagt om andere verkoopvaardigheden en competenties. 

Het is belangrijk om dit in kleine en behapbare stappen te ontwikkelen, terwijl je bestaande bedrijfsvoering gewoon doorloopt.  Lees hier meer over hoe Maak Los dit aanpakt in de praktijk.

Relevante artikelen

Bekijk alles

Refurbishing de eerste stap naar circulair ondernemen

Waarom is circulair ondernemen interessant?

Aan de slag met
de vragen van morgen

Of bel Egbert

06-23235323

  • Maaklos
  • Basseltlaan 1
  • 7391 GD Twello
  • KvK: 94090467
  • Btw: NL866632505B01
  • Bank: NL78 ADYB 1000 0027 82
Back to top